Слез (Malva sylvestris)

 

Слез (Malva sylvestris)

Слез (Malva sylvestris) Двугодишно, по- рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Снимка: http://www.svilengrad.info

Слез (Malva sylvestris) е двугодишно, по-рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблата са дълги от 30 до 80 cm, разклонени, полегнали, изправени или приповдигащи се, разклонени. Листата са последователно разположени, дълги 2-8 cm, широки 2,5-10 cm, закръглено бъбрековидни, назъбени, долните слабо нарязани, горните по-дълбоко 3-7 делни. Цветовете са по няколко в пазвите на листата, едри, 3-4 cm в диаметър; чашката им е двойна – същинската (вътрешната) с 5 листчета, дълги 5-6 mm, сраснали над средата си и външна по-къса с 3 свободни листчета. Венчелистчетата на цветовете 5 свободни, на върха си са дълбоко врязани, дълги 12-30 mm, бледолилави, с по-тъмни надлъжни жилки. Тичинките са многобройни сраснали в тръбица. Плодът е дисковиден, 5-10 mm в диаметър [Китанов, 1987]. Цъфти май-септември.

Местообитание

Тревисти места, край пътища и буренливи места.

Значение

Лечебно, медоносно, фуражно и декоративно растение.

Употребяема част за лечебни цели

Лист от слез – Folium Malvae, Цвят от слез – Flos Malvae, Стрък от слез – Herba Malvae.

Листата се берат в сухо време по време на цъфтеж, като се късат с ръка, лист по лист.

Цветовете се берат в сухо време заедно с чашката и с дръжка до 1 cm. Не се събират в торби. Не трябва да се допуска смачкване на цветовете. Не се берат променени, нападнати от болести или прецъфтели цветове.

Стрък от слез се бере по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време – с остър нож или сърп се отрязва облистеното цветоносно стъбло на дължина 20-25 cm от върха, като към тях се прибавят и листа от неотрязаната част. Набраните стръкове се поставят рехаво, с върховете в една посока в касети, кошове и др. непозволяващи запарване [Асенов & кол., 1998].

Химичен състав

Съдържат слузни вещества, антоцианови гликозиди, дъбилни вещества и др. [Асенов & кол., 1998].

 

Приложение

Билката има омекчително, противовъзпалително, слабително, спазмолитично и седативно действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната системи (ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма, кашлица, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и др. Намира и външно приложение при изгаряния, отоци, циреи, акне, колпит и др. [Асенов & кол., 1998].

източник на текста: http://www.bgflora.net/families/malvaceae/malva/malva_sylvestris/malva_sylvestris.html
фотография: SvilengradInfo

 

Filed in: Нови, Хоби, Цветя и билки Tags: , , ,

You might like:

Лайка (Matricaria) Лайка (Matricaria)
© 2014 SvilengradInfo. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Продължавай да се усмихваш.
Внимание: Съдържанието не е подходящо за всички възрасти.
Съдържанието, което предстои да видите, може да се счита за обидно и / или неподходящо. Освен това, това съдържание може да се счита за съдържание за възрастни, и ако не сте на законова възраст (на 18 или повече години), от вас се изисква да натиснете бутона за излизане. С натискане на бутона вход, вие потвърждавате, че сте навършили 18 години.